Провінція Царя Христа
  Буенос Айрес, Аргентина
   


Історія

Апостолят
 




Irmas Basilianas
Rua Ari Borba Carneiro, 1230 CX. P.42
84.320.000 Reserva, Paraná
Tel./Fax: (55) 423 2761. 744

Em: lusalkovski@gmail.com.br

Історія   

Заохочені Блаженнішим Йосифом Кардиналом Сліпим та співпрацею Владики Йосифа Мартинця, ЧСВВ, і отримавши підтримку Провінцій, Сестри Василіянки відважно вирушили на місійну працю між Українцями Греко-Католиками в Бразилії. З Генералату, Мати Євсевія Білас, член Філадельфійської Провінції і Сестри Ана Цапай та Естефанія Костескі з Аргентинської Провінції, прибули до Каноінас на початку літа, 12 грудня** 1972 року. Недовго після свого приїзду Сестри розпочали свою працю: навчання катехизму, Української мови та церковного співу. Початки були тяжкі, особливо коли захворіла і несподівано померла Мати Євсевія в січні 1973 року. Залишились дві відважні Сестри, які продовжували розпочатий апостолят. До них долучилася Сестра Клавдія Барщук з Аргентини і Сестра Михаїла Байда з Філадельфійської Провінції. Господь поблагословив жертовність та труд Сестер. П’ять молодих дівчат зголосилося до монастиря, яких було направлено на вишкіл до Аргентини. В 1977 році, в Куритібі збудовано Монастир св. Василія з крилом на приміщення для новіціяту. В 1978 році в Каноінас було відкрито і посвячено дитячий садок. В 1980–1985 роках добудовано монастир і інтернат для дівчат з колоній, які ходили до середніх шкіл у місті. Коли духовне життя в Бразилії зміцніло, Сестри поширили свою працю і на околиці Резерви де збудували монастир та інтернат для дівчат напроти Церкви. Делегатура св. Макрини в Бразилії, попередньо знана як Місія св. Йосифа, була залежна від Провінції Царя Христа в Аргентині. Від 2001 року, як Делегатура, вона прямо підпорядковується під юрисдикцію Генералату. *Колонії – рідко заселені території землі, далеко віддалені від міста, до яких тяжко добутися нормальним транспортом. ** На Південній півкулі літні місяці грудень, січень, лютий.



Апостолят

Релігійне життя в Бразилії розвивається. Сестри Василіянки, котрі занимаються потребами Візантійської Католицької Церкви, є заангажовані в праці при парафіях. Із цих центрів вони сягають апостольською працею Місійні Церки (осідки) по “колоніях” до котрих часто треба добуватися конем чи возом. Сестри виконують наступні апостоляти:

 

 

Ведуть літургійні Богослужби: молебні, похорони і Літургії Слова; Провадять церковний спів підчас Богослужби в церкві; Провадять дошкілля і садочки де виховують і учать дітей; Повчають дітей і дорослих катехизму; Приймають на прожиток і виховують дівчат які ходять до середніх шкіл в місті; Виконують пастирську працю з родинами і молоддю; Відвідують старших, хворих і немічних; Провадять Апостольства Молитви; Працюють як медсестри в місцевій лікарні; Печуть і приготовляють просфору до Святої Літургії; Дбають про красу Божого Храму; Займаються народним мистецтвом.

 



В літку сестри продовжують інтенсивно вчити катехизм по “колоніях”. Приблизно 290 дітей і молодих осіб користає з лекцій релігії і вчиться релігійних і українських народних пісень. Разом, відважно і творчо, Сестри невпинно служать вірним Візантійської Католицької Церкви в тому чудовому краю з різними культурами.

- - -