Делегатури
/images/banners/Sliders/Confirm_uk.jpg

Історія

Заохочені Блаженнішим Йосифом Кардиналом Сліпим та співпрацею Владики Йосифа Мартинця, ЧСВВ, і отримавши підтримку Провінцій, Сестри Василіянки відважно вирушили на місійну працю між Українцями Греко-Католиками в Бразилії.

З Генералату, Мати Євсевія Білас, член Філадельфійської Провінції і Сестри Ана Цапай та Естефанія Костескі з Аргентинської Провінції, прибули до Каноінас на початку літа, 12 грудня** 1972 року.  Недовго після свого приїзду Сестри розпочали свою працю: навчання катехизму, української мови та церковного співу.  Початки були тяжкі, особливо, коли захворіла і несподівано померла Мати Євсевія, в січні 1973 року.  Залишились дві відважні Сестри, які продовжували розпочатий апостолят.  До них долучилася Сестра Клавдія Барщук з Аргентини і Сестра Михаїла Байда з Філадельфійської Провінції.

Господь поблагословив жертовність та труд Сестер.  П’ять молодих дівчат зголосилося до монастиря, яких було направлено на вишкіл до Аргентини.  В 1977 році, в Куритібі збудовано Монастир св. Василія з крилом на приміщення для новіціяту. 

В 1978 році в Каноінас було відкрито і посвячено дитячий садок.  В 1980–1985 роках добудовано монастир і інтернат для дівчат з колоній, які ходили до середніх шкіл у місті.  Коли духовне життя в Бразилії зміцніло, Сестри поширили свою працю і на околиці Резерви, де збудували монастир та інтернат для дівчат напроти Церкви. 

Делегатура св. Макрини в Бразилії, попередньо знана як Місія св. Йосифа, належала до Провінції Царя Христа Сестер Василіянок в Аргентині.  Від 2001 року ця Місія набуває статус Делегатури, що підпорядковується під юрисдикцію Генералату. 

*Колонії – рідко заселені території землі, далеко віддалені від міста, до яких тяжко добутися нормальним транспортом. 

** На Південній півкулі літні місяці грудень, січень, лютий.

Апостолят

Релігійне життя в Бразилії розвивається.  Сестри Василіянки, котрі занимаються потребами вірних УГКЦ, є заангажовані в праці при парафіях.  Із цих центрів вони сягають апостольською працею Місійні Церки (осідки) по “колоніях” до котрих часто треба добуватися конем чи возом.  Сестри виконують наступні апостоляти:

Ведуть літургійні Богослужби: молебні, похорони і Літургії Слова;

Провадять церковний спів підчас Богослужби в церкві;

Провадять дошкілля і садочки де виховують і учать дітей;

Повчають дітей і дорослих катехизму;

Приймають на прожиток і виховують дівчат які ходять до середніх шкіл в місті;

Виконують пастирську працю з родинами і молоддю;

Відвідують старших, хворих і немічних;

Провадять Апостольства Молитви;

Працюють як медсестри в місцевій лікарні;

Печуть і приготовляють просфору до Святої Літургії;

Дбають про красу Божого Храму;

Займаються народним мистецтвом.

Влітку сестри продовжують інтенсивно вчити катехизму по “колоніях”.  Приблизно 290 дітей і молодих осіб користає з лекцій релігії і вчиться релігійних і українських народних пісень.  Разом, відважно і творчо, Сестри невпинно служать вірним Укранської Греко-Католицької Церкви та всім потребуючим  у тому чудовому краю з різними культурами. 

З Хроніки Сестер Василіянок Делегатури Святої Макрини в Бразилії.

Подала сестра Марія Дмитрів, ЧСВВ

Настоятелька Делегатури Святої Макрини

Бразилія

Сестри Василіянки прибули до Бразилії в грудні 1972 року, точніше, дня 12 грудня, на запрошення Преосвященного Владики Йосифа Р. Мартинця, ЧСВВ і Преосвященного Владики Єфрема В. Кривого, ЧСВВ. Вони осіли в місті Каноіняс, примістившись в домі прихильних їм СС. Францішканок св. Родини. Згодом вони перенеслись до скромної дерев’яної хатини біля місцевої церкви. Першими сестрами-засновницями дому були мати Евзевія Білас та сестра Тереса зі США (Провінція Христа Чоловіколюбця) і сестри Анна Цапай та Стефанія Костецькі з Аргентини. Невдовзі, по трьох тижнях, на превеликий жаль, мати Езевія Білас тяжко захворіла на запалення легень і відійшла у вічність в шпиталі Санта Круз, в Каноіняс. Її тлінні останки перевезено до Філаделфіі, США і там похоронено на цвинтарі СС. Василіянок. Незабаром її товаришка, с. Тереса, повернулася в Америку, а сестри з Агрентини залишилися на постійну працю між нашим народом. Маленьку хатину дещо зреформовано і добудовано, а протягом трьох років, на пропозицію Владики Єфрема Кривого, закуплено для сестер ще землі від Климентія Кутинського і її призначено на будову нового власного дому. Від перших днів свого побуту в Бразилії сестри почали розгортати гарну і корисну пасторальну працю, відкривши скромний інтернат для дівчат, з наміром і надією напливу покликань, подаючи при тім, свою цінну і постійну діяльність при місцевій церкві, а теж на Трес Баррас, на Ріо ди Ария і на Оуро Верде, беручи під своєю духовною опікою дітвору й молодь, як теж і церковні організації. Господь благословив їхні труди й жертви гарними успіхами. Парохом цих церковних спільнот був бл. п. О. Флор Водоніс.

В році 1975 прибула з Америки нам на поміч с. Михаїла Байда, ЧСВВ. Осіла в Куритибі, замешкуючи тимчасово в домі Катехиток Ісусового Серця на Аґуа Верде. Вона то своїм пильним старанням і завзяттям, за піддержкою Кир Єфрема, в 1976 році розпочала й до кінця наглядала над будовою мурованого дому для СС. Василіянок на Бокийроні (дільниця Куритиби), призначеного на новіціят для формації нових сестер. Крім того, с. Михаїла була професором англійської мови в Семінарії оо. Василіян на Бател – Куритиба. Проект цього дому виконали інженери Рафаїл Куліцький і Волмі Бруел, а головним і відповідальним будівничим був п. Петро Керич. Дім цей простий і достосований до вимог, торжественно посвячено в неділю Царя Христа, дня 30-го жовтня 1977 року. Архиєрейську св. Літургію служив Преосв. Єфрем і довершив акту посвячення цього дому. З цією датою відкрито і розпочато Новіціят СС Василіянок у Бразилії. Учительками новіціяту були сестри Василіянки з Аргентини. Між ними належиться відмітити с. Макрину Худяк, ЧСВВ і с. Вероніку Ротчин, ЧСВВ.

В серпні 1980 року, за благословенням Владики Єфрема, розпочато будови нового дому в Каноіняс. Дуже багато коло нього трудилась і клопоталась с. Наст. Анна, при ревній співпраці своїх молоденьких співсестер. Авторами цієї двоповерховної будівлі, тобто її проекту, були інженери Марію Г. Палюх і Вера Л. Кріґер, виконавцем п. Алфред Ланґ Култетус, а будівничим п. Фернанд Ціхоцький. Врочисте посвячення і відкриття новозбудованої обителі відбулось дня 06-го січня 1985 року. Архиєрейську св. Літургію і чин посвячення виконав Преос. Єфрем.

Щоб запевнити своє утримання, ще в 1975 році Сестри відкрили свій власний дитячий Садочок під назвою САДОЧОК СВЯТОЇ ТЕРЕНІ для малят. Його провадять по сьогоднішній день. Під цю пору в ньому є 102 діточок. Навчанням провадять Сестри й дібрані приватні професорки. Садочок побудованний на терені власності Сестер.

Крім цієї вишкільної і виховної праці малят, Сестри дбайливо виконують різну пасторальну діяльність. В 1996 року, на прохання Преосвященного Владики Кир Єфрема с. Лукія Цалковський, ЧСВВ і с. Адріяна Ковбич, ЧСВВ поїхали до містечка Резерва розпочати місію в громаді Пресвятої Родини. З часом розпочато будову нового дому і посвячено дня 30-го серпня 2002 року. Чин посвячення виконав Преосвященний Владика Єфрем Кривий.

До 2001 року Сестри Василіянки в Бразилії  належали до місії Провінції Христа Царя в Аргентині. Від 03-го червня 2001 року створено Делегатуру Святої Макрини під юрисдикцією Генеральної Курії в Римі.

 

ДОМИ: ВЛАНІСТЬ ДЕЛЕГАТУР

ДІМ ПОКРОВА МАТЕРІ БОЖОЇ     заснований 1972         

Rua Curitibanos, 1448.

Postal: 379 Cep: 89.460.000 – Canoinhas,SC

Tel. 0055 (47) 3622.04.22

ДІМ СВ. ВАСИЛІЯ ВЕЛИКОГО заснований 1977

Rua Professor José Maurício Higgins, 2365

81.670.410 – Boqueirão, Curitiba, PR

Tel. 0055 (41) 3276 4730

E-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

ДІМ ПРЕСВЯТОЇ РОДИНИ

Rua Ari Borba Carneiro, 1230

Cx. Postal: 42

84.320.000 – Reserva, PR

Tel. 0055 (42) 3276 1744

Заснований 1997

This website uses cookies to improve your experience.

By closing this banner, scrolling through this page or by clicking on any element You consent to the use of cookies.

We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish.