Історія

Спільнота Сестер Чину Святого Василія Великого є найдавнішою на українських землях. Однак, конкретну дату заснування монашої спільноти сестер Чину св. Василія Великого назвати неможливо, оскільки вона не підлягає загальним правилам заснування жіночих згромаджень УГКЦ.

Своїм корінням вона сягає початків християнства на теренах Київської Русі, оскільки з поширенням Христової віри на наших землях поширюється та розвивається радикальний спосіб наслідування Христа – життя Євангельськими радами, тобто монаше життя, і зокрема жіноче монашество. На відміну від сьогодення в тому часі не існувало такої великою колоритності монаших жіночих спільнот. Монастирі були подібними між собою, зберігаючи святоотцівські поучення щодо монашого подвижницького життя.

Після Берестейської Унії в усіх жіночих монастирях, які прийняли Унію, провелася реформа: в основу уставу лягли правила св. Василія Великого, так званий „Витяг з правил св. Василія Великого для інокинь“, який уклав для монахинь митрополит Венямин Рутський. Таким чином на жіночі унійні монастирі поширюється назва „василіянські“ чи іншими словами: Чин Святого Василія Великого.

 Розвиток жіночих монастирів до великої міри залежав від політичної та економічної ситуації в країні. До приходу австрійської влади у 1772р. на теренах Галичини налічувалося до 40 жіночих монастирів. Внаслідок політики Габсбургів, з усіх жіночих монастирів залишилося тільки два: у Словіті (Львівська архиєп.) та у Яворові (Перемиська єп.). Та й до тих заборонено було приймати нових членів. Тільки у 1821р. Митр. Михайлу Левицькому вдалося дістати дозвіл на відновлення цих монастирів з умовою задіяння василіянок «у суспільно-корисну» працю. Так відкривається нова сторінка історії Сестер Василіянок. При Словітському монастирі в 1823 році, а при Яворівськом в 1848 році відкриваються дівочі виховні школи.

З кінцем ХІХ - поч ХХ ст. василіянські жіночі монастирі реформуються та підлягають оновленню, яке провели митрополити греко-католицької Церкви Сильвестр Сембратович та Андрей Шептицький. В наслідок цього монахині ще більше розширили свою діяльність, заснували нові монастирі в Галичині та поза її межами, зокрема на запрошення місцевих єпископів відкриваються нові монастирі в Америці, Аргентині, Словаччині, Угорщині, Польщі та Хорватії, що зумовило централізацію усіх жіночих василіянських монастирів у 1951 році та встановлення осідку Генеральної Управи на чолі з Архимандринею у серці вселенської Церкви — Римі.

В першій третині ХХ ст. жіночих василіянських монастирів на теренах Галичини було досить багато:

  • Відомий якістю своєї праці в сфері освіти та соціальної праці монастир у Яворові з дочірніми домами в Перемишлі і Дрогобичі, де організовані дівоча школа, учительська семінарія, інтернат для дівчат, гімназія і сиротинець; при ще одному дочірньому домі Яворівського монастиря у Нижньому Висоцькому існувала лікарня.
  • монастир у Словіті з філіями в Корчині й Вишнівчику — зі школами і сиротинцями;
  • монастир св. Макрини у Львові по вул. Потоцького (тепер Чупринки 101, 103) зі вселюдною школою, згодом перетвореною на гімназію, учительською семінарією, сиротинцем (від 45 до 250 дітей-сиріт після І-ої світової війни);. Монастир мав дочерні доми в Рівні Ясінській (Камінці) біля Підлютого, де монахині провадили школу і опікувалися сиротами;
  • монастир св. Василія Великого у Львові по вул. Длугоша (тепер Кирила і Методія 17 і 17а) з народною школою, інтернатом для дівчат, фаховою школою і гімназією. Монастир мав дочерні доми в Жиравцях і Милошовичах (Берегах).
  • Монастир вПідмихайлівцях, колишній Жидавні, де Сестри опікувалися сиротами.

 В монастирі св. Йосифа в Івано-Фраківську (колись Станіславів), заснованому 1900 році, монахині Василіянки провадили ”Інститут Марії”, вселюдну школу, і учительську семінарію від 1909 року.
З цього монастиря поширилася апостольська діяльність сестер на околиці Закарпаття: в Ужгород, Хуст, Рахів і Мукачево.

В Ужгороді передано під опіку монахинь три інтернати молодих студенток. До ІІ Світової Війни апостольська діяльність Сестер зростала. У самому Ужгороді було п’ять притулків для дітей і кілька сиротинців-інтернатів.

В Мукачеві монахині також були задіяні працею в дитячій лікарні.

Відомим теж був монастир в Кудринцях, де сестри опікувалися сиротами.

В тому часі до згаданих монастирів належало: 9 загальноосвітніх шкіл, 1 фахова й 4 вчительські семінарії, 2 гімназії, 3 інтернати для дівчат, 3 сиротинці і 2 захоронки. Понад 330 сестер нараховувалося в цих монастирях.

Такій успішній духовній та соціальній праці в Україні перешкодив радянський атеїстичний режим. З ним настав час випробування для всієї УГКЦ. Монастирі василіянок, як і інші, поступово підлягали ліквідації, сестри були розігнані, деякі з них —ув’язнені і заслані у сибірські табори. Однак, навіть у підпільних умовах, вони не припинили своєї діяльності. Продовжували сіяти Боже Слово в серцях Божих дітей, підпільно приготовляючи їх до прийняття Святих Тайн, провадили життя молитви, жертви та самовідречення, спішили з допомогою до всіх, хто їх потребував.

На час виходу Української Греко-Католицької Церкви з підпілля в Україні було близько 200 сестер василіянок.

На сьогодні (2017 р.Б.) Сестри Василіянки Провінції Пресвятої Тройці в Україні мають мають 18 монастрирів на території України та є в Польщі, в Німеччині, і Італії, в Греції та в США на місійній праці.

Адреси монастирів:

Львівська Митрополія:

1. Монастир св. Василія Великого – Провінційний дім

вул. Кирила і Мефодія, 17,

м. Львів, 79005

2. Монастир Непорочного Зачаття Пречистої Діви Марії

вул.Кобилянської, 20/2,

м. Львів, 79005

3. Монастир Благовіщення

Пресвятої Богородиці,

вул. Кирила і Методія, 21/6

м. Львів, 79005

4. Монастир св. Обручника Йосифа, Новіціят

вул. O. Iздрикa, 1,

м. Львів-Брюховичі, 79491

5. Святопреображенський монастир

с. Береги, 37,

Пустомитівський р-н,

Львівська обл., 81100

6. Монастир Царя Христа,

вул. Січових Стрільців, 87 “а“,

с. Верхнє Синьовидне, Сколівський р-н,

Львівська обл., 82613

7. Монастир Святого Духа

вул. Шептицького, 7

с. Корчин, Сколівський р-н,

Львівська обл., 82616

8. Святопокровський монастир

вул. Лозинського, 6, м. Яворів,

Львівська обл, 81000

9. Монастир Воздвиження Чесного Христа

вул. І. Франка, 20а, с. Словіта

Золочівський р-н, Львівська обл., 80735

Івано-Франківська Митрополія: 

10. Монастир Святого Обручника Йосифа

вул. Василіянок, 17,

м. Івано-Франківськ, 76000

11. Монастир Пресвятого Серця Ісусового

вул. Лесі Українки, 4, смт. Войнилів,

Калуський р-н, Івано-Франківська обл., 77312,

Тернопільсько-Зборівська Митрополія: 

12. Монастир Христа Чоловіколюбця

вул. Будзіновського, 5,

м. Тернопіль, 46008

13. Святопокровський монастир

вул. Шкільна, 4, с. Вишнівчик,

Теребовлянський р-н,

Тернопільська обл., 48142

Донецький екзархат: 

14. Місійна станиця св. Апостола Павла,

вул. Вербова, 11,

м. Запоріжжя, 69095

Харківський екзархат:

15. Монастир Успіння Пресвятої Богородиці

вул. Коцюбинського, 22

м. Полтава, 36039

Київська Архиєпархія:

16. Монастир Введення в храм Пресвятої Богородиці

п-к 3-й Селецький, 9,

м. Житомир,10009

Закарпаття:  

17. Монастир св. Василія Великого

пров. Сестер Василіянок,1

м. Ужгород,

Закарпатська обл., 88000

18. Монастир Стрітення Господнього,

вул. Штефана Августина, 35, м. Мукачево,

Закарпатська обл., 89600

19. Монастир Святої Родини Сестер ЧСВВ,

вул. Б. Хмельницького, 10,

м. Хуст,

Закарпатська обл, 90400

20. Місійна станиця св. Климента Папи Римського

вул. Марійки Підгірянки, 9

м. Перечин, Закарпатська обл, 89200

Апостолят

Діяльність Сестер Василіянок Провінції Пресвятої Тройці в Україні найперше зосереджена на прославленні Бога щоденною молитвою повного Церковного Правила та зануренні в глибину аскетичних творів св. Василія Великого й наслідування ангельського життя Матері Макрини ― наших святих засновників. Кожна праця, яку виконують Сестри, стає молитвою, звершеною перед обличчям Божим. Нашим постійним обов’язком є пам’ятати, що ”Міра любові ― це безконечність .” (Іван Золотоустий)

Катехизація
Сестри проводять катехизацію дітей, молоді та дорослих людей в школах та при парафіях.

Пастирство молоді

Духовний провід дівчат-скаутів. Сестри співпрацюють з молодіжними організаціями та задіяні у праці духовного проводу дівчат приналежних до скаутів

Праця в медичних закладах

Сестри працюють в медичних закладах. Крім лікувальних послуг Сестри дбають про духовні потреби хворих та колег – медичних працівників, щоб і тіло і душа могли бути здорові.

Праця в захристії при церквах

Праця в захристії включає дбання про красу Божого храму, приймання пожертв на богослужби, духовні поради людям, які горнуться до Сестер зі своїми болями і клопотами та просять про молитву за них. Сестри обслуговують церкви у Львові, Івано-Франківську, Ужгороді, Тернополі, в Мукачево, в Зарваниці, в Запоріжжі, в Перечині, в Хусті.

Праця в «Постуляційному Центрі беатіфікації та канонізації святих Української Греко-Католицької Церкви», де Сестри задіяні в праці, пов’язаній з приготуванням матеріалів, збиранням документації та свідоцтв про Українську Греко-Католицьку Церкву та тих вірних і богопосвячених осіб, які жертвувалися для Бога та відійшли у вічність в опінії святості.

Крипта св. Юра - Сестри проводять екскурсії в крипті храму св. Юра та ознайомлюють відвідувачів з життям і працею слуги Божого Митрополита Андрея Шептицького і Блаженішого Йосифа Кардинала Сліпого

Освіта

Викладацька діяльність

Шкільництво - Сестри провадять середню школу св. Василія Великого в Івано-Франківську.

Сестри провадять дитячі садочки в м. Перечин Закарпатської обл. та в м. Яворові Львівської обл.

Сестри викладають в УКУ, а також християнську етику в школах.

Церковне мистецтво


Іконопис

Сестри навчаються іконопису, щоб служити церкві і вірним писанням ікон, оздобленням церков, і як учителі іконопису та молитви перед іконою.

Ризниця

При монастирях існують ризниці, де Сестри шиють ризи, обруси та інші церковні речі.

Народне мистецтво

Сестри вишивають, гаптують, пишуть писанки, виготовляють свічки, листівки та ін.

Господарська діяльність

Сестри вирощують трави та виготовляють з них чаї, займаються пасічництвом, вирощують овочі та фрукти.

Наукова і літературна діяльність

Щоб краще служити Церкві, Чинові та вірним, Сестри здобувають богословську, педагогічну та музичну освіту, навчаються психології, церковного прав та інших дисциплін.

Міжнародне служіння

З української Провінції Сестри Василіянки сягають своїм місійним служінням Німеччини (Крефельт), Греції (Атени), Італії (Рим, при базиліці Святої Софії) та Сполучених Штатів Америки (Факс-Чейс Менор) та Польщі (Горлиці).

Злучені в єдиній вірі спільною метою ― прослави нашого Господа ― ми служимо Йому терплячому, приймаємо Його подорожуючого, віримо в Нього воскреслого, очікуємо Його прославленого.

This website uses cookies to improve your experience.

By closing this banner, scrolling through this page or by clicking on any element You consent to the use of cookies.

We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish.