Провінції
/images/banners/Sliders/Confirm_uk.jpg

Історія

Перед ІІ Світовою Війною в 1939 році, на прохання Отців Василіян дві Сестри з Підмихайлівського монастиря в Галичині виїхали з України до Аргентини. На цю місію зголосилися Мати Софронія Ерделі і Мати Маргарета Фендьо. Митрополит Андрей Шептицький поблагословив їх на цей подвиг.

Сестри прибули до пристані в Буенос Айрес 20 серпня 1939 року і замешкали в Апостолес, Провінція Місіонес, де вже існувала численна українська громада. Отці Василіяни, які мали там свій монастир, постаралися сестрам про малий дім на монастир. Сестри зразу розпочали свій багатогранний апостолят між вірними, хоч зазнали великих труднощів зі сторони Латинської Церкви, котра не розуміла Східних Католиків і обмежувала діяльність Сестер між народом. Сестри опікувалися церквами, вчили релігію, українську мову, і займалися вихованням доручених їм дітей. Влітку вони подорожували по колоніях навчаючи дітей катехизму (*Колонії – рідко заселені території землі, далеко віддалені від міста, до яких тяжко добутися нормальним транспортом). Вже першого літа Сестри приготували в Сан Хосе 75 дітей до Першого Святого Причастя. До цього часу катехизацією вірних займалися священники. З хроніки Сестер Василіянок в Аргентині відомо, що коли мати Софронія Ерделі прибула, вона старалася про духовний зріст жіноцтва. Мати Софронія запровадила практику, що в де-які дні дівчата і жінки приходили на цілий день до монастиря і вона вчила їх духовного життя.

В 1940 році вступила до монастиря перша кандидатка. З часом число Сестер зросло. Сестра Рафаїла Кашинська та Сестра Єлизавета Солонинка з Підмихайлівського монастиря прибули до Аргентини через Сполучені Штати Америки. Після ІІ Світової Війни приїхали з України ще дві сестри - Мати Макрина Худяк та Мати Марія Туркало, які пізніше багато спричинилися до розвитку Провінції. Сестри Василіянки в США з Філядельфійської Провінції Христа Чоловіколюбця багато спричинилися до розвитку Провінції Сестер Василіянок в Аргентині, бо дали можливість сестрам Єлисаветі Солонинка і Рафаїлі Кашинській проживати в них і збирати кошти на побудову монастирів в Аргентині.

Розуміючи потреби Східної Церкви, Сестри розгорнули своє служіння поза межі Аргентини. В 1967 році вони розпочали постійну працю в Австралії. На початку 1972 року вони були задіяні в заснуванні місії в Бразилії. На своїй батьківщині Сестри з ревністю віддаються служінню Церкві і Божому людові.

Апостолят

Будучи носіями слова Божого і пророчого видіння, Мати Софронія Ерделі і Маргарета Фендьо пішли слідами Христового Євангелія, так як навчав св. Василій. Прикладом свого убогого і жертвенного життя, вони притягнули до себе молодих дівчат, які віддалися на служіння Богові і Східній Церкві. Їхнє служіння поширилося в провінціях: Боенос Айрес, Мендоса, Місіонес, Салта. Також сестри з Аргентини поїхали на служіння до Риму, на місію до Бразилії і до Австралії, де вони залишилися на постійно. На початках заснування місії в Бразилії важливу допомогу подали також Сестри зі США, Філадельфійської Провінції, а зокрема: Мати Евсевія Білас і Сестра Михаїла Байда. Важливим також було служіння Сестер з Аргентини в Римі: с. Теодори Паєської, с. Михаїла Феєка, с. Теклі Герман, с. Лаврентії Атаманюк, с. Ізабели Круковської. Вони допомагали Блаженнішому Йосифу Сліпому, служили для священників і семінаристів в УКУ в Римі та Отцям Василіянам в їх Генеральній Курії.

Сьогодні Сестри продовжують прославляти Бога своїм життям і молитвою. Вони розвинули свій апостолят від початкових і звичайних занять на велику виховну працю в школах і навчальних закладах, де діти від 3 до 18 років виховуються на основах християнської віри. Сестри опікуються безпритульними дітьми, дівчатами та старенькими. Служіння сестер включає:

Притулки для бідних дітей.

Приготування дітей до приймання Святих Таїн

Відвідини хворих

Пастирську працю з родинами

Пастирську працю з молоддю

Катехизацію дітей і старших

Провід молитовних груп

Обслугу церков і дбайливість про красу Божого храму

Плекання традицій і народного мистецтва

Навчання української мови

На сьогодні третина вищих шкіл, які відкрили Сестри Провінції Христа Царя, є відкриті в Апостолес.

Сестри Василіянки в Аргентині приналежні до Української Візантійської Католицької Церкви. Церква збагачена апостолятом Сестер у чотирьох школах, де виховуються понад 2.500 учнів. Сестри провадять один дім для старших віком людей, приймають на проживання дівчат, які вчаться в середніх школах, і виховують дітей у двох притулках. Їх монастирі і осередки знаходяться в Флорес, Вілла Аделіна, і Беріссо, Буенос Айрес, Боуен-Мендоза, Посадас, Апостолес, Сан Вінценте, Алем в Місіонес та Салта, де займаються реколекційним домом.

Апостолес

Боуен-Мендоза

Алем

Салта

Сан Вінценте

Посадас

Флорес

Беріссо

This website uses cookies to improve your experience.

By closing this banner, scrolling through this page or by clicking on any element You consent to the use of cookies.

We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish.