Провінції
/images/banners/Sliders/Confirm_uk.jpg

Історія

 7 червня 1989 року Божого, до Чину Сестер Василіянок було прийнято, як ново поставлену Провінцію Сестер з Румунії. У своїй батьківщині знані, як «Сад Марії», вони отримали легальне потвердження, як Сестри Василіянки 13 серпня 1991 року. Проте, їх справжні початки сягають часів підпілля.

По прибутті з Мадярщини в 1944 році, Сестра Ана Фекете, черниця Вінткентка, поселилася в Ґерлі. Там вона старалася притягнути до Богопосвяченого життя молодих дівчат румунок з околиці і вони створили спільноту. Сестри утримувала себе з праці в лікарні для старших. Їх духовні Отці були священики Василіяни з монастиря св. Миколая. В 1946 році, 18 лютого Сестри подали прохання до Єпископа Юлія Госу на дозвіл започаткувати спільноту Сестер Чину св. Василія Великого. Конгрегація для Східних Церков затвердила цю фундацію в березні 1948 року

В 1959 році державний уряд заарештував Сестру Ану, зліквідував монастир і розігнав Сестер. В 1970 році Сестра Ана повернулася з тюрми, проте їй заборонили нав’язати жодні контакти зі Сестрами. Коли вона незадовго того ж року померла, тоді Отець Сабин Данкус, ЧСВВ, реорганізував спільноту Сестер і надав їм те саме Правило, яке мають Отці Василіяни.

Коли Румунія проголосила свою незалежність, Сестри не мали свого власного монастиря і жили в різних місцях, в залежності від того, де знаходилася їхня праця. Тому вони не могли зразу розпочати спільне життя. Щоб допомогти у розв’язанні складної ситуацію, від 1991 по 1993 рік, новички проживали і проходили свій монаший вишкіл в Монастирі св. Василія Великого в Альбано, Італія. За цей час Сестри з Румунії збудували монастир в м. Клюж-Напока.

Із збільшенням кількості членів, в 1992 році була заснована спільнота монастирі в м. Луґош, а 1993 року Сестри закупили інші будинки: в Ґерла - на приміщення для старших Сестер та інший – в Бая Маре. Поступово вони вибудували в Бая Маре реколекційний центр, дерев’яну церкву і поставили дванадцять окремих хаток. Сестри відкрили дитячий садочок для дітей віком від трьох до шести років. Також вони розбудували монастир в Клюж-Напока де долучили Церкву, приміщення для новіціяту та Провінції Управу.

Роки терпіння виробили у Сестер чутливість на потреби людей. Сестри Василіянки підтримують людей і помагають їм щиро і віддано.

Апостолят

Сестри Василіянки служать в трьох єпархіях Греко-Католицької Митрополії в Румунії. Їх монастирі знаходяться в Клуж, Герла, Бая Маре і в Луґош. Спільне життя, молитва і сестрине сопричастя, услуга одна одній, як також служіння бідним і покинутим характеризують їхнє чернече життя.

Клуж-Напока

Монастир св. Макрини – матірний дім Сестер Василіянок в Румунії включає:

Управу Провінції котра провадить адміністрацію; новіціят – місце де відбувається вишкіл будучих членів; спільноту, котра складається з сестер, які займаються різними апостолятами і з сестер-студенток.

Захист Життя - Клініка “Провидіння” – Сестри подають поради вагітним жінкам, забезпечують дорадчу лікарку і захищають ненароджене життя діяльністю, спрямованою проти аборту.

Дитячі ясла і садочок – Програма школи відбувається згідно державних вимог і пристосована до віку і розвитку дітей. Вона також включає навчання релігії, англійську та італійську мову і групу продовженого дня.

Уроки релігії та катехизи – Сестри вчать релігію в державних школах, а при монастирі кожного тижня вони проводять катехизацію з дітьми молодшого віку, молоддю і дорослими. Сестри також проводять катехизацію по парафіях.

У співпраці зі Сестрами Василіянками – об’єднання мирян. Члени беруть участь в денних молитвах Сестер, при потребі помагають Сестрам і сходяться в призначений час.

Служіння убогим – Сестри помагають тим, що просять помочі для себе і родини, роздають обіди тим, що приходять просити їсти.  

Ґгерла

Благовіщенський Монастир – вміщає спільноту старших і немічних Сестер. Молодші Сестри беруть участь в житті парафії. Вони навчають катехизму і служать Божому люду. Старші Сестри підтримують спільноту і Церкву своєю молитвою.

Бая Маре

Сестри провадять духовний центр при монастирі. Дванадцять хаток розташованих на схилі гори біля чудової монастирської дерев’яної церкви збудовані для тих, хто має бажання досвідчити “пустиню“ і молитву Богові “в тиші“. В продовж року Сестри, духовні особи та миряни мають нагоду на реколекції і молитовні дні віднови.

Луґош

Сестри працюють в Єпископській палаті, в Греко-Католицькій Катедрі, вчать англійську мову в державній школі, провадять катехизацію дітей та відповідають за мирянські рухи при монастирях Сестер Василіянок, з якими вони час від часу мають духовні зустрічі.

This website uses cookies to improve your experience.

By closing this banner, scrolling through this page or by clicking on any element You consent to the use of cookies.

We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish.