Провінції
/images/banners/Sliders/Confirm_uk.jpg

Історія

П’ять монахинь Василіянок, Мати Магдалина Гуменюк, Ірина Олексюк, Агнета Ценкнер, Василія Глібовецька і Маркіяна Матія, вирушили 1921 року зі свого монастиря в Станіславові (тепер Івано-Франківськ) до Ужгороду де вони були запрошені на працю з вірними Греко-Католицької Церкви.

В між часі, Отець др. Миколай Руснак, Генеральний Вікарій Пряшівської Єпархії, запросив Сестер до Пряшева провадити дівочий інтернат для дівчат котрі приготовлялися на учителів. Сестри прибули 25 серпня 1922 року. В наступних роках Владика Діонизій Наряді також був їхнім щедрим добродієм. В 1929 році, Блаженний Владика Павло Ґойдич, ЧСВВ, придбав для Сестер новий монастир. Частину монастирського будинку визначено на інтернат для дівчат. З часом Сестри поширили свою працю до Медзілаборців і Сечовців. Вони оснували дівочі садочки, учителювали в міських школах і займалися Церквами. Після ІІ Світової Війни Сестри опікувалися сиротами в Стропкові і Свіднику.

Після війни почалися переслідування Греко-Католицької Церкви і ліквідація монастирів на Закарпатті. На короткий час (1947-1950) Сестри Василіянки знайшли притулок в Чехословаччині. В 1949 році ліквідація монастирів почалася і в Чехословаччині. Тайна поліція вдерлася до монастиря в Пряшеві і заарештувала деяких Сестер. Наступні налети були замислені, щоб змусити кандидаток і молодих Сестер покинути Богопосвячене життя і перейти на Православ’я.

Після сорока років репресії, нелюдяних умов життя, під постійним наглядом і частим переселенням, Сестри знайшли працю 1969 року з розумово неповно-справними в Бардейові. Тайно Сестри, відновили монаший спосіб життя в Свіднику і Бардейові 1969 року. Тут, через духовну працю Отця Маріяна Поташа, ЧСВВ, таємно були здобуті нові покликання.

З розгромом Залізної Заслони, Сестри вільно могли поширювати свій апостолят. Вони почали жити і працювати в монастирі в Пряшеві 1991 року.

Апостолят

Молитва

Основна і неоціненна діяльність Сестер - це молитва. Молитва ― розмова з Богом ― є джерелом духовної сили і внутрішнього спокою. Молитва помагає нам розпізнати Божу волю. Вона спонукує до любові ближнього і настроює до прощення. В молитві нам відкриваються очі на потреби других а серце відзивається щедро та люб’язно. Молитва помагає нам терпеливо зносити випробування. Вона посилює наш запал за доброту і мир для того щоб вони володіли світом.

Сестри Провінції щоденно відмовляють Вечірню і Утреню. Окрім приватних молитов, Сестри, які не задіяні в активнім апостоляті також відмовляють Часи або Псалтир. Вони моляться за різноманітні потреби Церкви, Чину, світу і людей. Багато людей часто приходять до монастиря, висказують свої турботи і просять молитви. В монастирях також жертвуються св. Літургії в їх намірі. При монастирі Сестри сходяться з мирянами кожного місяця і моляться перед Євхаристійним Ісусом за мир у світі.

Виховна праця і навчання

Сестри задіяні у вихованні і навчанні, головно в Середній школі св. Василія Великого для медсестер в Пряшеві, де також діє інтернат. В Інтернаті при Середній Медичній Школі св. Василія Великого Сестри виховують студенток, будучих медсестер, в дусі християнської моралі. Працівникам школи та інтернату створюють відкриту атмосферу просякнуту духом свободи, гуманності, гостинності та екуменізму.

Навчання релігійного виховання - Сестри регулярно навчають катихизм у державних та церковних школах.

Пасторальна праця з молодю

Духовні Віднови - Сестри організують для студенток вищих та середніх шкіл віднову духа під проводом запрошених священників. Віднови тривають один або більше днів.

Сестри організують Василіяду ― зустрічі дітей та молоді при парафіях. Їхня діяльність включає, між іншим, пдопомону бідним дітям в державах третього світу, приготування вистав з нагоди різних свят, відвідування хворих і старших з колядою і тим подібне.

 

Літні табори – Під час літа Сестри організують і проводять літні табори для дітей віком від 6 – 15 років. В час відпочинку, на природі, Сестри виховують молодь у християнському дусі. Денний розпорядок включає молитву, прогулянки, екскурсії, гри, конкурси, вивчення Божого Слова, спів, спільне життя з однолітками і перебування на природі.

Апостолят між ромською молоддю - Сестри активно задіяні у вихованні Ромської молоді через навчання в Дитячому садочку, вивченням катехизму, організування прощ, літніх таборів і прогульок для дітей, духовні віднови для дівчат, стрічі із ромскою молоддю, тощо. Сестри приготовляють ромських дітей до Тайни Покаяння, Святого Причастя і Тайни Миропомазання.

Душпастирство старших

По монастирях Сестри із участю священників Єпархії або під проводом Отців Василіан, один день в місяці проводять одноденну зустріч жінок або загальну зустріч, катехизм для дорослих. Сестри організують щомісячно молитовні зустрічі.

Опіка над хворими

Сестри працюють в державному шпиталі медсестрами. Також немало Сестер опікується немічними Сестрами. Сестри також відвідують інших хворих, приносять їм їжу та допомагають в різних їхніх потребах.

Сакральне Мистецтво

Іконопис – Сестри займаються іконописом. В каплицях Сестер в Пряшеві та Бардейові і в Свіднику Сестри розписали іконостаси.

Ризниця - Крім писання ікон сестри шиють церковні ризи для богослужень, хоругви для церков, вівтарні плахти та інші речі для вжитку підчас богослужінь і для прикраси церкви.

Участь Сестер у житті Церкви і в суспільному житті

Сестри працюють також на інших ділянках, в церковних установах і співпрацюють з різними соціальними та харитативними установами. Багато Сестер доповнює свої студії, щоб кращим способом виповнити своє завдання в Чині і служінні людям.

This website uses cookies to improve your experience.

By closing this banner, scrolling through this page or by clicking on any element You consent to the use of cookies.

We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish.