Провінції
/images/banners/Sliders/Confirm_uk.jpg

Історія

Отримавши благословення Митрополита Андрія Шептицького, Мати Олена Ланґевич разом із Сестрами Пафнутією Тимочко, Евфемією Курилас і Єремією Івасечко (тоді ще кандидатка) вибралися з монастиря в Яворові, Галичина (Україна) на місію між Українськими емігрантами. Вони прибули до Філадельфії, ПА, 28 листопада 1911 року.

Владика Сотер Ортинський, ЧСВВ, примістив Сестер в домі біля Кафедри Непорочного Зачаття у Філядельфії і поручив їм опіку та виховання сиріт. В 1912 році, малих дітей, які мали менше як шість років приміщено в домі в Чесапік Ситі, Меріланд. З часом сиротинець перенесено на більше місце на Линдлей Евеню у Філадельфії.

Щоб себе утримати, Сестри відкрили майстерню ткання килимів, ризницю для шиття риз, і провадили друкарню та крамничку книг. В 1920 роках під проводом Митрополита Богачевського розвинулася система парафіяльних шкіл. Сестри ввійшли у виховну працю при парафіяльних школах.

В 1926 році вони придбали посілість у Факс Чейс, ПА, куди перенесено матірній монастир і новіціят. Підчас управи Мати Йосафати Теодорович, в 1930 роках, побудовано теперішній монастир і Академію св. Василія для дівчат. Щорічний відпуст на День Матері котрий почався 1931 року тепер відбувається на початку місяця жовтня, під Покровом Божої Матері. В 1947 році засновано Менор Коледж у Факс Чейсі. Каплиця Пресвятої Тройці і Василіанський Духовний Центр, довголітня мрія Сестер, стала реальністю в 2000 році.

З розпадом Радянського Союзу історія перейшла цілий цикл. Відновлення контактів з Сестрами Василіянками на Україні і заходи щодо вироблення програми поділу духовними, людськими і матеріальними благами поєднує спільноти на різних континентах. Святий Дух, який надихав Матерей-засновниць продовжує вести і надихати Сестер Василіянок Провінції Христа Чоловіколюбця до творчості в своїм житті молитви, відданості і служіння Господеві та Католицькій Церкві Східного обряду.

Апостолят

Сестри знаходяться в Українській Католицькій Архиєпархії у Філадельфії, ПА, та в Єпархіях Стемфорд, КТ, св. Миколая в Чікаґо, ІЛ, та св. Йосафата в Пармі, ОГ. Їх місія включає: молитву, виховну працю на всіх рівнях, пастирську працю, реколекції, катехизацію, комунікацію, служіння в консисторії, народне мистецтво і працю з молоддю.

Факс Чейс Менор, ПА – (Fox Chase Manor, PA )

Монастир св. Йосифа - це матірний дім Сестер та осідок Управи Провінції. В цім монастирі проживають сестри, які вчать і виконує різні завдання та старші сестри, що підтримують їх своєю молитвою, служінням і жертвою. Тут знаходиться: стара Академія, дім ім. св. Макрини для формування членів, господарка і стодоли, цвинтар, грота, Менор Коледж і Академія св. Василія.

Життя в спільноті - Каплиця Пресвятої Тройці є центром духовного життя сестер. До каплиці сестри сходяться щоденно на молитву, відправу Хору, Божественну Літургію і на особистий час з Богом. Їхня молитва переливається в життя в спільноті, де сестри підтримують одна одну взаємно.

Духовний Центр - це місце поділу багатої спадщини Східної Християнської Духовності, в молитві, роздумі та навчанні для віднови душі і тіла.  Програма містить іконопис, реколекції для студентів і священиків, дискусійні групи жінок, дні молитви і особистий духовний провід.

Спільники Василіянок - це вірні, які беруть участь в добрих ділах і духовних надбаннях сестер. Василіянські Спільники сходяться на молитву із сестрами і помагають їм в апостоляті.

Церковне і народне мистецтво – залежно від таланту, сестри займаються музикою, іконописом, писанням віршів, писанок, плетенням ґерданів, вишиванням і ручними працями, й т.п.

Педагогічна праця - Освіта

Сестри задіяні в адміністраціїю шкіл і учителюванні на всіх рівнях. В додатку до релігії, сестри викладають різні предмети залежно від штату і вимог архиєпархій. Освіта включає навчання української мови і спадщини, богопочитання і активну участь в програмі школи.

Катехизація – Сестри готують дітей, які не ходять до католицьких, шкіл до Сповіді і Святого Причастя. Вони також катехизують дорослих осіб і в суботніх школах.

Парафіяльні школи – Сестри вчать в парафіяльних школах в цих містах: Кафедральна Школа св. Отця Миколая, Чикаго, ІЛ; Кафедральна Школа св. Йосафата, Парма, ОГ; св. Йосафата, Філадельфія, ПА; св. Юра, Ню Йорк, НЙ.

Академія св. Юра – парафіяльна середня школа в Мангаттен, НЙ в якій сестри учать.

Академія св. Василія - католицька середня школа для дівчат, 9-12 клас, відкрита в Факс Чейс Менон 1931 р. Сестри провадять школу і вчать за програмою для поступу на вищі студії.

Менор Коледж - Дженкінґтаун – Сестри управляють, вчать і провадять цей вищий дворічний визначний в Америці заклад. Учні мають до вибору ряд програм на полі загальних наук. При коледжу міститься Центр зубного лікування, Центр української спадщини і Музей, Бібліотека Базиліада, спортивна площа.

Підтримка Єпархіального Уряду

Сестри працюють в консисторії Української Католицькій Архиєпархії у Філадельфії і в Єпархії в Пармі.

Пастирська праця і комунікація

В Єпархії Парми сестри управляють і провадять активність Центру Пасторального служіння. Вони навідують парафії з програмами на теми Східної Християнської Духовності, друкують, створюють і видають різноманітні матеріали вживаючи засоби суспільної інформації, провадять курси для катехитів, працюють з молоддю і тому подібне.

This website uses cookies to improve your experience.

By closing this banner, scrolling through this page or by clicking on any element You consent to the use of cookies.

We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish.