Провінції
/images/banners/Sliders/Confirm_uk.jpg

У будинку по вул. О. Кобилянської, 20 знаходиться монастир Непорочного Зачаття Пречистої Діви Марії, Сестер Чину Святого Василія Великого. Істрія почалася восени 1911 року, коли “Народний дім” усунув монахинь із дому і церкви при вул. Зебликевича (тепер вул. Івана Франка), де Сестри проживали із 1881 року і провадили школу. Адже коли на запрошення керівництва “Народного дому” та митрополита Сильвестра Симбратовича Сестри із монастиря у Словіті прибули до Львова, щоб відкрити і провадити школу для дівчат, “ Народний дім” виділив посілість по вул. Зебликевича (тепер вул. Івана Франка) будинок, а Кир Сильвестр винаймав у “Народного дому” на різних умовах його частину для монастиря Сестер.
У власність кураторії Митрополит Сильвестр купив два доми – партеровий (на сьогодні це одноповерховий будинок) та одноповерховий (в теперішньому розумінні це двохповерховий будинок) по вул. Длугуша, 17 (тепер Кирила і Методія, 17). І коли в 1906 році громадськість Львова звернулася до Сестер Василінок, щоб вони відкрили гімназію для дівчат, вирішено, що гімназія та інститут – інтернат, де би проживали гімназистки, буде розміщений у тих двох домах по вул. Длугуша, 17. І завдяки Митрополитові Андрею Шептицькому, у тому ж таки 1906 році кураторія передала ці два будинки у власність Сестрам.
У 1898 році помер кардинал Сильвестр Симбратович і “Народний дім” відмовився здавати в оренду будинок по вул. Зебликевича, де проживали Сестри на попередніх умовах. Ним було подано навіть у суд, але справу програв і змушений був укласти угоду із Сестрами на 6 років. Розуміючи, що “Народний дім” не залишить приміщення для монастиря по вул. Зебликевича, Сестри почали думати про власний дім. Тому, коли з’явилася нагода купити доми по вул. Длугуша, 21 (Кирила і Методія, 21) та по вул. Св. Марка, 20 (Кобилянської. 20), митрополит Андрей Шептицький купив їх і передав у власність Сестер Василіянок.
У 1911році “Народний дім” все – таки усунув монахинь із дому і церкви при вул. Зебликевича. Одна частина монахинь перейшла жити у вільні кімнати в будинках по вул. Длугуша, 21 та по вул. Св. Марка, 20, а інша частина Сестер примістилася у приватному помешканню о. Тита Войнаровського, який дозволив їм там жити.
Після приходу більшовиків будинок по вул. Св. Марка, 20 був націоналізований. Лише в деяких квартирах залишилися проживати Сестри, які мешкали тут ще до націоналізації будинку. Однак в цьому домі і далі велося організоване монаше життя, здійснювався духовний провід над молодими покликаннями. Постійно, навіть у роки підпілля, тут відбувались реколекції, проходив Чин Облечин, Сестри складали Обіти. По суботах і неділях сходились Сестри і мали духовні науки, як від ігумень, так і від священиків.
В 1996 році у квартирі, яка залишилася власністю Сестер після важкого часу правління радянської влади та підпілля УГКЦ, засновано монастир Непорочного Зачаття Пречистої Діви Марії. Апостолят Сестер цього монастиря здійснюється в храмі Святого Апостола Андрія оо.Василіян, де Сестри служать у захристії.

This website uses cookies to improve your experience.

By closing this banner, scrolling through this page or by clicking on any element You consent to the use of cookies.

We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish.