Провінції
/images/banners/Sliders/Confirm_uk.jpg

Власністю спільноти Сестер Василіянок дім у Милошовичах (тепер хутір Береги) став з 1928 р., коли подружжя Петро і Марія Винар, власники ґрунту і будинку в Милошовичах, через нотаріально завірений договір передали сестрам василіянкам з Львівського монастиря, що на вул. Зибликевича 30, землю, на якій були розміщені хата, стайня та стодола. Сестри прийняли цю земельну ділянку з будинками і зобов’язалися утримувати та доглядати до кінця життя подружжя фундаторів. В 1931 році родиною с. Анни (Параскевії) Луцків монастиреві подаровано ще ділянку біля землі, яка вже належала Сестрам. І через деякий час монастир придбав ще поле, яке межувало із монастирською територією.
14 липня 1937 було посвячення наріжного каменя під будову монастиря в Милошовичах. А 8 жовтня 1938 р. відбулось посвячення новозбудованого монастиря і каплиці.
До 1946 р. при монастирі відбувалася катихизація дітей, і влітку сестри провадили дитячий садок. Але в 1946 році радянська влада ліквідувала монастир і створила там будинок для перестарілих одиноких людей. Каплицю перетворили на санітарний вузол.
У 2001 році сестрам повернули будинок і 15 серпня 2004 року преосвященний владика Ігор Возьняк, ЧНІ звершив чин посвячення відновленого монастиря Преображення Господнього.
Як колись, так і тепер будинок використовується для реколекцій, днів молитви, відпочинку, господарської праці. Сестри займаються ручною працею: виготовленням трав’яних чаїв, доглядом пасіки, розведенням домашньої птиці та кролів, виготовленням воскових свічок, плетенням чоток. На даний час задіяно 3 га поля, на яких щорічно міняють посів. Засівається овес, жито, пшениця, кукурудза, садиться картопля та багато інших культур. Також велика ділянка землі засаджена полуницею, смородиною та лікарськими травами, з яких виготовляють чаї.
Щорічно реколекційний дім відвідують різні групи: студенти УКУ, військові капелани, скаути, молодіжні спільноти, діти «Віра і світло», монахи і монахині різних згромаджень і багато мирян.
В тихій щоденній праці, молитві та посвяті Сестри продовжують своє служіння на Божій ниві для добра Церкви та Божого люду, як теж на благо всього українського народу.

Ісус сказав: «Жнива великі та робітників мало. Просіть, отже, Господаря жнив, щоб вислав робітників на Свої жнива» (Мт. 9, 36-38). Розуміючи потребу служіння Сестер, о. Андрій Бухвак – настоятель парафії Архистратига Михаїла у Запоріжжі – звернувся до Управи Сестер Провінції Пресвятої Тройці ЧСВВ з проханням про відкриття місійної станиці Сестер Василіянок при парафії. Сестри відповіли на заклик Доброго Пастиря, Який, «бачивши юрми народу, змилосердився над ними, бо вони були стомлені й прибиті, немов ті вівці, що не мають пастуха» та з благословення владики Степана Менька, екзарха Донецького, почали свою місійну діяльність у Запоріжжі у 2003.
У своєму служінні Сестри намагаються прищепити людям любов до Живого Бога, який любить безкорисливо, діє і веде свій народ Святим Духом. Дивлячись на Ісуса, разом з парафіянами пізнають Його зблизька, вслухаються в Його Слово через спільні роздуми над Святим Письмом та зустрічаються з Ним у Святих Тайнах. Створено місцеву спільноту для зросту в Христі Ісусі.
Вагомою частиною місійного служіння сестер Василіянок на парафії є євангелізація дорослих і катехитичне навчання дітей різної вікової категорії, підготовка до святих Тайн Сповіді та Пресвятої Євхаристії. Сестри дбають про красу храму та церковний одяг, випікають просфори.
Зустрічі з молоддю включають пізнання Бога через науки, спільну молитву, відвідування святих місць, спільні святкування та відпочинок. У життя парафії тісно вплетені концертні програми за участю дітей, молоді та їхніх батьків. Важливим у духовному розвитку греко-католицької громади в Запоріжжі є рух «Матері в молитві».
В обставинах війни та її наслідків Сестри надають духовну опіку біженцям (ВПО) в «Карітас Запоріжжя». Організовано школу Євангелізації св. апостола Андрія, у якій взяла участь велика кількість переселенців. На парафії кожної суботи протягом двох років ліплять вареники для поранених військових у шпиталях Запоріжжя.
Своїм служінням у Запоріжжі Сестри стараються виконувати Божу волю, відповідаючи на потреби часу та запити парафії.

Місійна діяльність Сестер Чину Святого Василія Великого у Греції розпочалася у 2001 році, коли о. Святослав Шевчук, який час до часу приїжджав до Греції та служив на парафії Святого Миколая, бачив потребу у служінні Сестер та звернувся до Блаженнішого Любомира Гузара з проханням, щоб дати до української школи сестер-монахинь для викладів християнської етики.

Монастир св.Йосифа Обручника в Брюховичах започатковано у 1992 р. Ще на той час в орендовані приміщення підприємства “Вогник” з Зимної Води переведено Новіціят Сестер Василіянок. Починаючи з 1993 р. сестри провадили активну катехитичну працю серед дітей, які приїжджали на бази дитячих таборів у Брюховичах: готували до Таїнств Сповіді та Причастя, до Таїнства Хрещення. То була добра нагода для голошення Слова Божого, оскільки діти, які приїжджали у ці табори, були з різних куточків України: з Дніпопетровської, Луганської, Київської, Харківської, Вінницької, Донецької, Черкаської областей, а також з Чорнобильської зони.
За підтримки о.Івана Шевціва будинок було викуплено, відремонтовано і 28 серпня 1995 р. освячено Владикою Филимоном Курчабою.
З 1998 р. і до сьогодні монастир св. Йосифа є постійним формаційним домом сестер Чину Святого Василія Великого – новіціатом. Сестри – новички під проводом Директорки новичок та Соції проходять формацію в атмосфері тиші та молитви, навчаються, опікуються старенькими сестрами, виготовляють своїми руками свічки, чотки, листівки.
При парафії Різдва Пресвятої Богородиці в Брюховичах під проводом сестер функціонує Катехитична школа імені сестри Василії Глібовицької,ЧСВВ, яка започаткована восени 2004 р. Катехизацію провадять сестри-новички другого року новіціяту: приготування до Першої Сповіді та Урочистого Святого Причастя, проведення дитячих таборів “Канікули з Богом”, організація вистав з нагоди різних свят та ін.

Історія монастиря Святого Духа Сестер Василіянок в с. Корчин почалася в 1924р., коли Митрополит Андрей Шептицький придбав для Сестер трьохповерховий дерев’яний будинок, де Сестри мали духовно і фізично відновлятися та насолоджуватися красою Божого творіння, оскільки монастирський будинок розташовувався на схилі гори, вкритої хвойним лісом. Цим Глава Церкви виявив великий жест вдячності Сестрам за невтомну працю у вихованні та опіці сиріт, яку вони інтенсивно провадили по різних монастирях Львівщини.
У будинку Корчинського монастиря була споруджена невеличка каплиця Матері Божої Неустанної Помочі, в якій Сестри засилали свої молитви до Господа і черпали свої духовні сили. Від самого початку невелика спільнота Сестер займалася вихованням сільських дітей і катехитичною діяльністю. У хроніці монастиря є згадка про те, що сестри в селі працювали вчительками в школі, провадили дитячий садочок та спів у церкві. Крім цього вони утримували невелику господарку та доглядали сад. Старожили села ще й до сьогодні тепло згадують про Сестер та їхню діяльність.
У 1953 році монастир був ліквідований, монахинь розігнали, деяких ув’язнили. У монастирських приміщеннях були розташовані: спочатку туберкульозна лікарня, а з 1969 по 1996 р. – філіал Львівського світлотехнічного заводу «Іскра». Після закриття заводу приміщення пустували та руйнувалися, сам же монастирський будинок став непридатним для проживання.
У 2004 році на прохання жителів села Корчин монахині Василіянки розпочали справу повернення свого монастиря. У 2006 році Сестри здобули право власності свого колишнього монастиря і після довгої перерви знову замешкали на цій території, проте лише на літній період. В самому монастирі жити було неможливо через його аварійний стан.
Лише восени 2008 року сестрам вдалося відновити постійне проживання в своєму монастирі. Найперше вони відновили невеличку хатину, яка використовувалася під заводську їдальню, віддавши її під покров святого Архистратига Михаїла та облаштували в ній каплицю, кухню і одну келію, в якій і на даний час проживають та моляться.
Сестри виконують домашні обов’язки, доглядають сад, працюють на городі та мають свою невеличку господарку: кури, кролі та двоє собак. Також провадять катехитичне служіння в с. Корчин, с. Підгородці, с. Верхнє Синєвидне, с. Нижнє Синєвидне та в м. Сколе.
До Корчинського монастиря часто навідуються сестри з інших монастирів сестер Василіянок для духовної віднови. Досить недавно сестри Корчинської обителі відновили невеличку хатину-монастирську фірту, у якій можна замешкати чи усамітнитися.

 

На прохання і запрошення українського греко-католицького єпископа Преосвященного Платона Корниляка з Мюнхену та з благословення Генеральної Настоятельки мати Емелії Прокопик дві сестри: с. Анісія Сарна та с. Марта Ратай з Польщі  приїхали 25.09.1981 року до м. Крефельду (Німеччина) для праці в старечому будинку.

Історія служіння Сестер Чину Святого Василія Великого у Верхньому Синьовидному розпочалася у 1992 р., коли о. Ігор Стець разом з дружиною подарували будинок для монастриря. Однак він був ще не завершений і потребував проведення багатьох будівельних робіт.

Монастир Пресвятої Родини Сестер Чину Святого Василія Великого м. Хусті відкритий у 30-роках ХХ століття, як дочірній дім Ужгородського монастиря. Будинок був придбаний за кошти о.Августина Волошина і подарований Сестрам. До 1945 року Сестри навчали у школах та при монастирі провадили сиротинець. Після утвердження на Закарпатті радянської влади Сестер було звільнено з учительської праці і вони змушені були повернутися до Ужгородського монастиря.

Служіння Сестер Чину Святого Василія Великого в Івано-Франківську (колишня назва міста - Станіславів), розпочалося в 1900 році, коли на запрошення "Товариства Пань Руських" та з дозволу Єпископської капітули і візитатора Сестер Василіянок о. Платоніда Філяса Сестри прийняли управу інституту для дівчат. Для цього виховного закладу "Товариство Пань Руських" взяло в оренду фундацію добродія Олександра Осостовича. Частину приміщення виділено Сестрам на проживання. Однак з різних причин управу над Інститутом перенесено до іншого приміщення, а Сестри залишилися проживати у фундаційному домі. Під їхньою опікою залишилося 18 дівчат, для яких відкрили "Інститут Марії". Він мав служити для освіти українських дівчат і бути місцем їхнього проживання, доки вони не зможуть самі себе утримувати. Такою була воля фундатора.

У будинку по вул. О. Кобилянської, 20 знаходиться монастир Непорочного Зачаття Пречистої Діви Марії, Сестер Чину Святого Василія Великого. Істрія почалася восени 1911 року, коли “Народний дім” усунув монахинь із дому і церкви при вул. Зебликевича (тепер вул. Івана Франка), де Сестри проживали із 1881 року і провадили школу. Адже коли на запрошення керівництва “Народного дому” та митрополита Сильвестра Симбратовича Сестри із монастиря у Словіті прибули до Львова, щоб відкрити і провадити школу для дівчат, “ Народний дім” виділив посілість по вул. Зебликевича (тепер вул. Івана Франка) будинок, а Кир Сильвестр винаймав у “Народного дому” на різних умовах його частину для монастиря Сестер.
У власність кураторії Митрополит Сильвестр купив два доми – партеровий (на сьогодні це одноповерховий будинок) та одноповерховий (в теперішньому розумінні це двохповерховий будинок) по вул. Длугуша, 17 (тепер Кирила і Методія, 17). І коли в 1906 році громадськість Львова звернулася до Сестер Василінок, щоб вони відкрили гімназію для дівчат, вирішено, що гімназія та інститут – інтернат, де би проживали гімназистки, буде розміщений у тих двох домах по вул. Длугуша, 17. І завдяки Митрополитові Андрею Шептицькому, у тому ж таки 1906 році кураторія передала ці два будинки у власність Сестрам.
У 1898 році помер кардинал Сильвестр Симбратович і “Народний дім” відмовився здавати в оренду будинок по вул. Зебликевича, де проживали Сестри на попередніх умовах. Ним було подано навіть у суд, але справу програв і змушений був укласти угоду із Сестрами на 6 років. Розуміючи, що “Народний дім” не залишить приміщення для монастиря по вул. Зебликевича, Сестри почали думати про власний дім. Тому, коли з’явилася нагода купити доми по вул. Длугуша, 21 (Кирила і Методія, 21) та по вул. Св. Марка, 20 (Кобилянської. 20), митрополит Андрей Шептицький купив їх і передав у власність Сестер Василіянок.
У 1911році “Народний дім” все – таки усунув монахинь із дому і церкви при вул. Зебликевича. Одна частина монахинь перейшла жити у вільні кімнати в будинках по вул. Длугуша, 21 та по вул. Св. Марка, 20, а інша частина Сестер примістилася у приватному помешканню о. Тита Войнаровського, який дозволив їм там жити.
Після приходу більшовиків будинок по вул. Св. Марка, 20 був націоналізований. Лише в деяких квартирах залишилися проживати Сестри, які мешкали тут ще до націоналізації будинку. Однак в цьому домі і далі велося організоване монаше життя, здійснювався духовний провід над молодими покликаннями. Постійно, навіть у роки підпілля, тут відбувались реколекції, проходив Чин Облечин, Сестри складали Обіти. По суботах і неділях сходились Сестри і мали духовні науки, як від ігумень, так і від священиків.
В 1996 році у квартирі, яка залишилася власністю Сестер після важкого часу правління радянської влади та підпілля УГКЦ, засновано монастир Непорочного Зачаття Пречистої Діви Марії. Апостолят Сестер цього монастиря здійснюється в храмі Святого Апостола Андрія оо.Василіян, де Сестри служать у захристії.

This website uses cookies to improve your experience.

By closing this banner, scrolling through this page or by clicking on any element You consent to the use of cookies.

We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish.