Віце-Провінції
/images/banners/Sliders/Confirm_uk.jpg

Історія

Початки Віце-Провінції Святих Кирила і Методія сягають тих часів, коли в Пряшеві, на Словаччині, Ігуменя Мати Магдалина Гуменюк, порадившись з Владикою Павлом Ґойдичем, ЧСВВ, (на сьогодні Блаженним), поблагословила і вислала Сестер Павліну Васілко, Йосафату Гаморску і Пахомію Петрік на місію між вірними Візантійської-Католицької Церкви до Сечовець на Словаччині.

Сестри прийшли туди 19 вересня 1945 р.Б. і почали учителювати в середній і початковій школі.

В 1950 році, після Пряшівського Собору, котрий насильно вимагав щоб Греко-Католицькі священики і вірні перейшли на Православ’я, Сестри Василіянки потерпіли ту саму долю, що і Католицька Церква – ліквідацію і заслання до Чехії. Там Сестри виконували різну працю. Вони перебували переважно на праці в Світавах, при Інституті Соціальних Послуг. Поворот на Словаччину був неможливий навіть після революції - ”Пряшівської Весни” в 1969 року. Після перемоги демократії поворот став дійсністю. Перші сестри, які повернулися, оселилися в греко-католицькій парафії в Требішові. Це було 30 травня 1990 року. За допомогою добрих віруючих людей закуплений дім скоро зреконструювали і розпочали апостольську працю в парафії.

Сестри переїхали в Сечовці зі Світави у три етапи. Перші дві сестри приїхали 20 січня 1991 року, і незабаром почав викладати релігію в школах. Наступні сестри прибули в першій половині травня, а остання група - 6 червня 1991 року. Здійснилося довго очікуване бажання місцевих віруючих, які з великою любов'ю прийняли сестри і з задоволенням допомагали їм на самих початках. Сестри вчили релігії в місцевих школах, вели катехізацію в парафіях. Приходили нові покликання.

Коли проявилися різні позитивні знаки їх розвитку, тоді 8 травня 1994 року Генеральна Управа в Римі надала Сестрам статус Делегатури з центром в Сечовцях. Сестри вибрали за своїх покровителів Апостолів Словаччини, Святих Кирила і Методія. Делегатура отримала статус Віце-Провінції 30 січня 2001 року.

Слід зазначити, що від 30 серпня 1992 до 30 травня 2006 сестри провадили місію в Левочі. Вони також поширили свій апостолят у Братіславі і у Враневі над Топольов.

Молитвою, особистою відданістю та власним прикладом cестри намагаються сповняти Божу волю на більшу славу Божу. 

Апостолят

Ідучи слідами Святих Кирила і Методія, які євангелізували Слов’янські народи та наслідуючи наших засновників св. Василія Великого і св. Макрину, Сестри зосереджують своє життя на молитві і відданому служінні Візантійській Католицькій Церкві та Божому людові. Вони виконують своє служіння в Сечовцах, Требішові, Братиславі і у Вранові над Топльов. Своїм способом життя і праці Сестри є молитовною, цілющою і життєдайною присутністю для тих, яким вони служать.

Монастир св. Кирила і Методія в Сечовцах, зі своєю прекрасною каплицею присвяченою Трьом Святителям, є осідком Віце-Провінційного проводу і адміністрації. Там знаходиться i новіціят. Сестри зустрічаються тут на спільних віце-провінційних зустрічах чи духовних відновах.

До різних видів апостоляту Віце-Провінції належить:

  • Навчання релігії в основній школі св. Родини і св. Юрія
  • Навчання релігії в середній школі св. Йоана Христителя
  • Катехизація в народних i середніх школах і по парафіях
  • Організація, приготування і проведення окремих зустрічей з молоддю і дітьми
  • Організація духовних занять для дітей і для молоді
  • Пригоування програми на свята підчас літургічного періоду
  • Проведення лекції з Біблії відповідно до віку дітей, щоб вони засвоїли Св. Письмо згідно своєї здібності його зрозуміти, а також приготування до конкурсу ”Знай Святе Письмо”
  • Провід малої школи іконопису, ім. св. Луки
  • Опіка літургійними ризами, печення просфори та дбання про чистоту церкви
  • Проведення діточих чи молодіжних зборів
  • Дяківство і диригування співу під час богослужби
  • Відвідування опущених і хворих
  • Услуга подорожуючим
  • Праця в городі біля монастиря
  • Старання про єдність і взаємну співпрацю між
  • Римо-Католицькими і Греко-Католицьким парафіями
  • Шиття і ремонт літургічних риз та інших речей для вжитку в церкві.

Все, що Сестри виконують, вони роблять з любов'ю в дусі служіння ближньому. Mолитвою, особистою відданістю і постом Сестри випрошують для дівчат і жінок ласку нових покликань: посвятити себе на службу Господеві. Ввійшовши в Третє Тисячоліття, Сестри з відкритим серцем і руками очікують натхнення Святого Духа, щоб Він Своїм натхненням провадив Сестер згідно Божої волі.

Sestry Baziliánky
Albinovská 1010/13
078 01 Secovce

Tel.: (421) 56 678 2748
Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Веб сторінка:  bazilianky.sk

This website uses cookies to improve your experience.

By closing this banner, scrolling through this page or by clicking on any element You consent to the use of cookies.

We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish.